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Dear Mr. ni

I have u herein you inquire whether one

peromasi aneously hold the offices of county board member

and osi rstee in a county with a population of 100,000

inhabitan ormre. For the reasons hereinafter stated, it is

my opinion that these offices are incompatible, and that one

person, therefore, may not hold both offices simultaneously.

The common law doctrine of incompatibility of offices

has been summarized as follows:

***Incompatibility ***is present
when the written law of a state specifically
prohibits the occupant of either one of the
offices in question from holding the other
and, also, where the duties of either office
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are such that the holder of the office cannot
in every instance, properly and fully,
faithfully perform all the duties of the
other office. This incompatibility may arise
from multiplicity of business in the office
or the other, considerations of public
policy or otherwise.***

(Peolple ex rel. Myers v. Haas (1908), 145
Ill. App. 283, 286.)

It has also been stated that:

'Incompatibility of offices exists where
there is a conflict in the duties of the
offices, so that the performance of the
duties of the one interferes with the
performance of the duties of the other. They
are generally considered incompatible where
such duties and functions are inherently
inconsistent and repugnant, so that because
of the contrariety and antagonism which would
result from the attempt of one person to
discharge faithfully, impartially, and
efficiently the duties of both offices,
considerations of public policy render it
improper for an incumbent to retain both.'

63 Am. Jur. 2d Public Off icers and Emnplovees
sec. 73 (1972) quoted in Rogers v. Villagre of
Tinley Park (1983), 116 Ill. App. 3d 437, 441.
and Stephens v. Education off icers Electoral
Board (1992), 236 Ill. App. 3d 159, 163.

There is no constitutional provision which prohibits

the holder of one of the offices in question from also holding

the other. Section 2 of the Public off icer Simultaneous Tenure

Act (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 102, par. 4.11; 50 ILCS 110/2

(West 1992)) however, provides:
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"Simultaneous tenure declared to be
lawful. It is lawful for any person to hold
the office of county board member and
township supervisor, and in counties of less
than 100.000 population the office of county
board member and township trustee.
simultaneously. It is lawful for any person
to hold the office of county board member and
the office of township assessor, township
highway commissioner, or town clerk,
simultaneously, in counties of less than
300,000 population." (Emphasis added.)

Since section 2 of the Act authorizes the simultaneous

holding of the offices of county board member and township

trustee only in counties of less than 100,000 population, it is

inapplicable to the circumstances you have described.

Consequently, the issue of the validity of the statute does not

need to be addressed to respond to your inquiry, and it is

necessary only to determine whether the offices are incompatible,

at common law. See Peonple ex rel. Fitzsimmons v. Swailes (1984),

101 Ill. 2d 458 (the offices of township assessor and county

board member are incompatible in counties of more than 300,000

population; the issue of the constitutionality of the population

limit need not be addressed since the court was not presented

with the question of incompatibility in counties of less than

300,000 population).

Prior to the enactment of section 2 of the Public

Officers Simultaneous Tenure Act, Attorney General Scott advised,

in opinion No. S-877, issued March 17, 1975 (1975 Ill. Att'y Gen.
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Op. 37), that the offices of county board member and township

supervisor were incompatible, stating:

"Specifically, the chief area of
movement in the development of the law since
1970, and the chief reason for my concern
with respect to possible conflicts of
interest, involves the increased powers of
counties and townships to contract with each
other, and the expanded subjects and purposes
of such contracts. These additional powers
and overlapping functions assigned to
townships and counties of recent date invite
a clash of obligations each unit of
government owes to its respective citizens
which is far greater intensity and scope than
that which existed under the prior statutory
scheme. My concern is focused on the fact
that a person acting in the dual capacity of
county board member and township supervisor
cannot fully nor fairly represent the
interests of both governments with respect to
contracts between such governmental units.

(1979 Ill. Attly Gen. Op. 37, 43.)

My predecessor noted that a county board member would

take part in the formulation, acceptance and ratification of the

county's contracts, and that a township supervisor, as a member

of the board of auditors (now known as the board of trustees),

would participate in the exercise of the powers vested in that

board. (1975 [ll. Attly Gen. Op. 37, 43.) Among the powers

noted were those granted by the amendment of section 20 of

article XIII of "An Act to revise the law in relation to township

organization" (see Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 139, par. 126.10;

now see 60 ILCS 1185-13, added by Public Act 88-62, effective

January 1, 1994; formerly section 13-20 of the Township Law of
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1874 (GO ILCS 5/13-20 (West 1992) ) (repealed) ; further references

to the provisions of the recodified Township Code herein will be

by citation to the new code section only). That amendment

authorized the township board to contract with any other

governmental entity for the provision of services for public

safety, environmental protection, public transportation, health,

recreation and libraries and social services for the poor and

aged. (1975 Ill. Att'y Gen. Op. 37, 44-45.) The degree of

overlap in the functions of counties and towns was further

emphasized by an extensive listing of the statutory powers of

counties corresponding to the types of services for which towns

had been given the authority to contract. (1975 Ill. Att'y Gen.

Op. 37, 45.) A person who held both offices would be required to

consider and vote upon issues such as what services would be

provided to the people of the county and the township, which unit

of government would provide the services, where the services

would be provided, and what specific terms should be included in

a contract between the units of government. Attorney General

Scott concluded that a dual officeholder could not fairly

represent the potentially conflicting interests of the two units

of government. (1975 Ill. Att'y Gen. Op. 37, 46.) This

reasoning was reiterated in opinion No. NP-1108, issued June 15,

1976, wherein it was concluded that the offices of township

trustee and county board member were incompatible.
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The case for incompatibility of the offices in question

is only stronger today than it was two decades ago. Pursuant to

section 85-13 of the Township Code (60 ILCS 1/85-13) boards of

town trustees now may not only contract to provide services

similar in nature to those that a county may provide, but they

may also provide those services directly. Section 85-13 has also

been amended to allow the board of town trustees to contract or

expend funds directly for the development and retention of

business, industrial, manufacturing, and tourist facilities

within the township; and counties now have similar powers in

conjunction with the establishment of economic development

project areas under the County Economic Development Project Area

Tax Investment Allocation Act of 1991 (Ill. Rev. Stat. 1991, ch.

34, par. 8001 et ser. ; ES ILCS 90/1 et sea. (West 1992) ). Town

electors may authorize the board of trustees to exercise zoning

powers (60 ILCS 1/30-75), but those powers cannot be exercised in

a county in which a county zoning ordinance or resolution is in

effect (60 ILCS 5/110-5) . Moreover, town boards of trustees in

counties of less than 1,000,000 population are expressly

authorized to protest proposed county zoning in unincorporated

township territory. (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 34, par. 5-12007;

55 TLCS 5/5-12007 (West 1992).) Townships and counties are each

authorized to establish youth service bureaus, and town boards

are specifically authorized to contract with counties for their
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establishment. (Ill. Rev. Stat. 1991, oh. 34, par. 5-1089; 55

ILCS 5/5-1089 (West 1992); 60 ILCS 1/215-10.)

Clearly, the duties of the offices of township trustee

and county board member are such that no person can, in every

instance, fully, faithfully and impartially perform the duties of

both offices; the areas of potential conflict are far too

numerous. Thus, at common law the offices are incompatible.

Section 2 of the Public of ficer Simultaneous Tenure Act does

authorize the simultaneous holding of these two offices in

counties of less than 100,000 population, and the legislative

authorization of dual office holding overrides the common law

rule of incompatibility in those counties. (E & E Hauling. Tnc.

v. Pollution Control Board (1983), 116 Ill. App. 3d 586, 594,

aff'd 107 Ill. 2d 33.) Since the statute is not applicable to

those officers in counties of 100,000 or more population,

however, the common law rule applies therein. It is, therefore,

my opinion that the offices of county board member and township

trustee are incompatible in counties with population of 100,000

or more, and that one person may not hold both offices

simultaneously in those counties.

Respectfully yours,

ROLANlD W. BURRIS
Attorney General


